Kontaktlyd

KONTAKTLYD

Hva kan vi bruke den til? Den kan brukes til å få hunden din vekk fra situasjoner som du ikke vil at den skal være i. Enten ved å være i forkant av det som kommer, eller ved å få den ut av en situasjon som den allerede er i. Dette vil være veldig fin og nyttig øvelsen når du f.eks. har fått en valp i hus, og du ønsker å få den bort fra noe som den kanskje vil bite på. Hvor effektiv respons du vil få på kontaktlyden, kommer an på hvor solid kontaktlyden er innlært og ikke minst på hundens interesser/instinkter.

Kontaktlyden kan også brukes til dette:  passeringer av, f.eks. hunder, mennesker, syklister, joggere, katter osv. Da sier du kontaklyden din for å få kontakt med hunden din, dere går i en bue rundt det du vil at dere skal gå bort fra, belønner og går så videre. Eller for å unngå at hunden gjør ting som den ikke får lov til, eller som er farlig for den. Det kan være å bite i et stolbein, spise søppel i veikanten, råtne epler på bakken, mat du mister på gulvet, en sko den ikke får lov til å leke med, en ledning den ikke kan tygge på osv. osv.

Dersom du har en engstelig hund, er kontaktlyden også fin å bruke for å unngå negative situasjoner og for å unngå at de oppstår. Da er du i forkant, sier kontaktlyden til hunden før den rekker å reagere, gir den en belønning når den ser på deg og går så videre.

Kontaktlyden er fin å bruke i starten på bånd-trening = forstadiet til å gå fint i bånd. Da lærer vi hunden å følge kroppen vår. Vi sier kontaktlyden, hunden ser på oss, vi går noen skritt frem eller rygger, gir deretter hunden en belønning før vi fortsetter treningen.

Du kan sikkert finne flere situasjoner, hvor det er fint å få kontakt med hunden, før den får reagert på omgivelsene. 

Viktig å huske på:

 • Under innlæring av kontaktlyden og en god tid etter det, skal det ALLTID komme en belønning etter utført atferd.
 • Vi bruker IKKE navnet til hunden som kontaktlyd. Navnet bruker vi så mye uten at det får en konsekvens (belønning) etterpå, og kontaktlyden vil derfor miste sin effekt og betydning for hunden. «Se her», «følg med», «kontakt» eller å lage en slags smatte-lyd, kan være grei kontaktlyd.
 •  Bruk gode godbiter, IKKE tørrfor. Hunden skal få en super forventning til kontaktlyden og da nytter det ikke med ei tørrforkule. Husk, at hvis du har en valp/hund som blir veldig gira og ikke greier å konsentrere seg når den får en kjempegod godbit, må du tone ned verdien på belønningen. 
 • Gå etter hvert gradvis over til variabel belønning ettersom hunden lærer seg lyden godt (dvs. nedtrapping av belønning, men ikke slutt helt å gi en belønning). Du må ha trent mye før du gjør det. Dersom hunden aldri får belønning, eller får belønning for sjelden, vil kontaktlyden bli gradvis dårligere og dårligere. Du vil merke det på at du må gjenta kontaktlyden flere ganger etter hverandre og tilslutt tror du at kontaktlyden ikke «virker». Da må du gå tilbake i treningen og starte fra begynnelsen av igjen. IKKE trapp for fort ned på belønningene, det er den feilen de fleste av oss gjør.
 • Gi alltid jackpot (julaften for hunden) dersom hunden din reagerer på kontaktlyden der det er stor forstyrrelse for den og det den går vekk fra har stor verdi for hunden (f.eks en annen hund). Da belønner du  f.eks. med mange godbiter, mye lek og masse ros. Hunden skal virkelig føle at den blir belønnet.

NB: Fokuser på nøye og god innlæring.

Jeg personlig vil at hunden skal snu seg mot meg med en gang, uten at den nøler når jeg sier kontaktlyden og at den ikke bare MÅ noe annet før den kommer mot meg. Jeg vil også at hunden skal synes dette er gøy. Du vil oppleve at hunden kommer til deg i stedet for det den driver med, fordi den synes at du og belønningen den får er enda bedre. Her er det viktig med timing, kjenne hundens nivå i treningen og hva den tåler av forstyrrelser. Det er også viktig å ikke overdrive treningen og stå på samme nivå hele tiden. Det er viktig å gå videre og å utfordre hunden, ellers kan hunden bli lei treningen og begynne å kjede seg. Det vil vi jo ikke at skal skje. Stopp alltid når treningen går som best og ikke vent til hunden går lei og ikke ønsker å trene mere.

Vær alltid i forkant og bruk i begynnelsen god avstand til det du trener på. Har du for eksempel en utagerende eller engstelig hund, bør du sørge for at hunden får den avstanden den trenger for å lykkes. Avstand er viktig for at hunden skal klare å ha fokus på deg. F.eks ved møte med andre hunder: si kontaktlyden allerede når den andre hunden er et godt stykke unna, rygg bakover og ut til siden, eller gå i en bue vekk/forbi den andre hunden. Grunnen til at vi bruker å gå i bue er fordi dette er et dempende signal som hundene selv bruker i møter med andre. Minsk gradvis avstanden etterhvert som hunden mestrer situasjonen. Hvis hunden ikke klarer å spise godbitene du tilbyr den, er avstanden for liten. Da må du øke avstanden igjen.

Innlæring:

 • Finn en nøytral lyd/ord som du føler deg komfortabel med og som er enkel for deg å benytte deg av. «Kontakt», «følg med», «se her» er ord som kan brukes.
 • Stå stille, ha hunden foran deg (ikke be den om å sitte/ligge/stå), si kontaktlyden og gi godbit, repeter dette ca 5 ganger. NB VIKTIG: Ha godbitene i lomma, ikke i hånda slik at hunden ser dem.
 • Stå stille, ha hunden foran deg, si kontaktlyden når den ser på noe annet, og gi godbit dersom den snur seg mot deg, repeter ca 5 ganger.
 • Si kontakltlyden, gå ett skritt vekk fra hunden, og belønn dersom den kommer etter deg.
 • Si kontaktlyden, gå to skritt vekk fra hunden og belønn hvis hunden kommer etter deg. Repeter noen ganger.
 • Gå lenger og lenger strekning før hunden får belønning. Si kontaktlyden, gå noen skritt videre, gi kontaktlyden igjen og skift retning og gi så belønningen din.
 • På tur når du ser ett annet menneske/sykkel/hund på lang avstand, og hunden din ser dette, si kontaktlyden,  gå ett par skritt og gi godbit.
 • Dersom hunden din ser noe i veikanten, eller den vil bort til noe for å lukte,  ikke la hunden din gå bort til det. Hold igjen båndet (ikke dra i det), stå stille, vent til du ser at hunden skjønner at den ikke får gå bort, DA sier du kontaktlyden og går noen skritt bakover eller bort fra det som er interessant for hunden. Dette er en «jackpotsituasjon» for hunden, og det betyr at den skal ha mange godbiter fra deg. Deretter går dere i en bue forbi det som fristet hunden din. En hund trenger ikke å få gå bort til alt den vil bort til, når dere går på tur. Det er du som bestemmer hva den skal få snuse på eller hvem den skal få hilse på. Husk å gi fri-signalet ditt, når den får lov til å gå bort for å f.eks. snuse e.l. Da skal hunden først stå i ro og slappe litt av, ta kontakt med deg (enten frivillig eller at du benytter deg av kontaktlyden din) og så sier du frisignalet ditt (fri, værsågod f.eks).
 • Videre er det bare å være kreativ i forstyrrelsene for å forsterke lyden.

Husk å rose hunden veldig når den er på vei inn til deg, i tillegg til å gi den belønningen sin. Hunden skal ha en god forventning til deg og at det skjer noe positivt inne hos deg. Jeg bruker ikke belønningsord/eller klikker i denne øvelsen, bare godbit og ros (stemme/klapp).

Det er viktig å vite forskjellen på en kontaktlyd og et belønningsord/klikker. Det trenes jo inn på ganske lik måte.

Et belønningsord forteller hunden når den gjør noe riktig, hvilken atferd som vi forsterker/belønner, hvilken atferd det er lønnsomt å tilby eller å repeter. Det brukes som en veiledning til hunden. Når du får trent litt, er det lettere å skjønne forskjellen.

Kontaktlyden bruker vi når vi vil at hunden skal ta kontakt med oss, se på oss osv.

Lykke til, spør hvis det er noe du lurer på eller om det er noe som du ikke forstår.

Mvh. Hilde

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..