Er det lov til å kastrere hunder i Norge?

Legg særlig merke til de to siste kapitlene. Der står det at problematferd ikke forsvinner ved kastraksjon. Tvert imot, det ender mange ganger med et helt annet tragisk utfall.

Mattilsynet skriver på sin hjemmeside: 

SITAT: «I Norge er det bare lov å kastrere hunder når det er nødvendig ut fra hensynet til den enkelte hundens helse eller velferd. Det er også tillatt å kastrere enkelte typer brukshunder, som for eksempel førerhunder, når dette er nødvendig for at hunden skal fungere i sin viktige jobb.

I mange land er det svært vanlig å kastrere hunder. Inngrepet gjøres gjerne rutinemessig for å forebygge uønsket formering eller på annen måte gjøre hundeholdet enklere for eieren. Slik rutinemessig eller forebyggende kastrering, for eksempel for å slippe bryderi med løpetid eller unngå kreft i kjønnsorganer, er ikke i tråd med den norske dyrevelferdsloven.

Kastrering er et kirurgisk inngrep hvor testiklene eller eggstokkene fjernes eller ødelegges. Kastrering av hannhund er et relativt enkelt inngrep, mens kastrering av tispe er en større operasjon. Alle kirurgiske inngrep utsetter hunden for belastninger og potensielle komplikasjoner, bl.a. i form av smerte, blødning og infeksjon.

Kastrerte hunder produserer ikke lenger kjønnshormoner. Dette kan påvirke hundens helse og velferd, både positivt og negativt. Inkontinens (urinlekkasje) og fedme (at hunden blir overvektig) er noen kjente bivirkninger. Mange hunder endrer også atferd etter kastrering.

Det er vanlig å kastrere hunder for å forsøke å løse atferdsproblemer. For eksempel plages noen tisper av innbilte svangerskap eller store humørsvingninger relatert tilbrunstsyklusen. Noen hannhunder plages av unormalt høy kjønnsdrift som gir langvarig frustrasjon, vekttap eller andre problemer. I slike tilfeller kan kastrering være akseptabelt fordi inngrepet gir en velferdsgevinst for hunden som overgår ulempene.

JEG BER DERE LEGG MERKE TIL:  Det er bare når hundens problematferd skyldes påvirkning fra kjønnshormoner at kastrering vil være et effektivt tiltak. Mange atferder som oppleves som et problem for hundeeieren har andre årsaker enn kjønnsdrift. Aggresjon kan for eksempel skyldes at hunden er engstelig eller usikker. I slike tilfeller vil ikke kastrering ha noen effekt på problemet. Tvert i mot kan hundens problematferd bli verre eller det kan oppstå nye problemer.

Ofte er den beste måten å behandle problematferd på å få hjelp til å trene hunden til å endre atferd. Før du bestemmer deg for å kastrere hunden din, må du forsikre deg om at dette er den riktige behandlingen av problemet og at hunden din vil få et bedre liv etter inngrepet. Dette er noe som veterinæren og andre personer med faglig kunnskap om temaet (atferdsterapeuter) kan hjelpe deg å vurdere». SITAT SLUTT.

Det er dessverre altfor mange hannhunder som blir kastrert i dag, fordi eier og veterinær kommer til enighet om det. Eier ønsker hjelp fordi hunden utagerer på andre hunder, den bjeffer og gjør utfall, hunden rir på andre hunder osv. Dette blir av eier og veterinær tolket som sinne og aggresjon, noe som det i de aller fleste tilfeller ikke er. Problematferd blir ikke løst ved å kastrere hunden, snarere tvert i mot. Veldig mange hunder blir dårligere enn før, de forandrer atferd negativt, de blir vanskelige å ha i hus, de gjør oftere utfall på tur og de får generelt mye dårligere selvtillit. Noen hunder er dessverre også blitt avlivet som følge av at de er blitt kastrert.

Jeg skulle ønske at flere som vurderer å kastrere hannhundene sine tok en prat med en utdannet atferdskonsulent først, slik at vi kunne diskutert hva som er problemet. De aller fleste hunder som gjør utfall/bjeffer, gjør det fordi de er redde/engstelige. De er ikke sinte. Veldig mange hunder som rir på andre hunder, gjør det pga. stress, ikke fordi de skal «klatre på rangstigen».  Mange hundeeiere blir sinte på hundene sine når de oppfører seg slik og det har ingen hensikt. Vi kan ikke straffe redsel og usikkerhet hos en hund, da blir alt bare mye verre. Ved å ta en prat om hundens atferd, kan vi finne en løsning og lage et treningsopplegg, som gjør at hunden din blir mere selvsikker og trygg og at den til slutt klarer å oppføre seg slik som vi ønsker at hunden skal.

I sommer og høst har jeg hatt flere hunder på konsultasjon, som er kastrerte. Felles for dem, er at problematferden virkelig har eskalert og hundene og familiene deres har det virkelig ikke greit. Mitt råd til dere som lurer på om dere skal kastrere hundene deres, er: i tillegg til å prate med veterinær, ta en prat med en atferdskonsulent først og diskuter hva som er problemet. Som oftest lar ting seg ordne med et treningsopplegg som blir satt opp av oss, som eier og hund må følge. Det er også viktig med et par oppfølgings-timer, for å eventuelt justere på treningsopplegget og å komme videre i treningen.

Å kastrere hunder er som oftest ikke veien å gå, når det kommer til problematferd. Ta kontakt, hvis du lurer på om din hunds atferd er på det mentale plan eller om det er noe som bør løses ved å kastrere den.