Refleksjoner etter ei treningsøkt.

Dette innlegget er egentlig ment som en oppsummering for meg selv om treningen vi gjorde torsdag kveld. Det gir meg også noen ideer til hvordan jeg skal legge opp treningen neste gang vi skal trene med andre hunder.

Vi var 9 ekvipasjer som møttes til trening på Senterplassen på Nes, torsdag den 20. oktober. Alt fra valper til Piamor på 11,5 år.

PIA trente først. Hun måtte som vanlig ta en kikk rundt seg og se på dem som var der, før hun kunne trene. Hun jobbet bra, og det pleier hun å gjøre. Hun er stødig og grei å ha med seg på treninger. Vi trente på lineføring, vendinger, stå m. forstyrrelser og litt triks. Hun ble litt kald etterhvert og hadde ikke det engasjementet som hun pleier å ha, da vi trente på fellesøvelsen.

ANTON: ja, han ble helt i hundre da han så alle hundene og han ville bare hilse og snuse, snuse og snuse….. 😉 Han dro skikkelig i båndet og jeg måtte virkelig jobbe for at han skulle ha noen som helst interesse for meg. Det var ikke noe rart med det, for vi har ikke trent så mye med så mange andre hunder tilstede. Jeg var tydeligvis ikke den som han syntes var mest interessant akkurat da 😉

Jeg hadde laget en plan for treningen. Vi skulle trene på å gå fint i bånd og fortsette på stå/stoppe-treningen.

GÅ FINT I BÅND:

Kriteriet var at han skulle gå ved siden av meg noen få skritt, men han trengte ikke å ha kontakt. Det kom til å bli altfor vanskelig og da ville jeg ikke få noe å belønne.

Jeg fikk han inn i utgangsstilling og startet å bevege meg fremover. Etter et par skritt sa jeg b.0 (belønningsordet) mitt og ga han en godbit. Med en gang han hadde spist belønningen, «forsvant» han fremover så langt båndet rakk. Jeg rygget, fikk snudd han mot meg, belønnet at han så på meg og fikk han på nytt inn i utgangsstilling. Jeg prøvde det samme et par ganger til, og det samme gjentok seg. Etter belønningen dro han avgårde i båndet og ville bort til en annen hund.

Da måtte jeg revurdere planene mine og starte på kriteriet før det, nemlig baklengs mars. Når jeg rygget og Anton kom etter meg, fikk jeg kontakt med han igjen. Han fulgte fint etter meg tre-fire meter, før vi snudde og jeg ga han belønningen med en gang ved venstre kne. Det gikk fint og vi gjorde noen repetisjoner på denne måten. Etter det lot jeg han få stå og se på de andre hundene litt, før vi startet igjen.

Dette gikk egentlig ganske så greit, men jeg måtte ha godbitene i hånda og bruke lokking for at han ikke skulle falle ut. Greit nok det, for da fikk vi jo til noen gode repetisjoner. All lokking skal jo bort til slutt, men nå ble det måten å trene på som fungerte best for Anton.

Etter et par minutters pause, startet vi fra utgangsstilling igjen. Denne gangen var jeg forberedt og holdt flere godbiter i hånda. Nå gikk han mye mere fokusert og han fikk belønning for hver steg. Jeg fjerna hånda litt innimellom og han hang med. Det var bra og vi avsluttet der. Det er viktig å avslutte på «topp», og ikke jobbe til hunden blir sliten og lei.

STÅ/STOPPE TRENING:

Når vi trener på nye plasser og med så mange forstyrrelser, hadde jeg planlagt å starte helt fra starten på øvelse. Det var å hjelpe han inn i en stå, og deretter belønne noen ganger, før han fikk fri-signalet sitt. Han pleier å være veldig flink til å vente med å gå ut av posisjon, helt til han får beskjed om noe annet.

Jeg fikk Anton inn i stå-posisjon, belønnet et par-tre ganger og sa «værsågod» (fri-signalet mitt). Jeg gjentok dette noen ganger og det gikk veldig fint. Deretter prøvde jeg å gå litt i fra han. Jeg gikk for langt et par ganger og han begynte å snuse. Fra tredje repetisjon gikk jeg bare et par-tre skritt fra han og det gikk fint. Da kunne jeg øke noen få skritt i hver repetisjon etterpå. Jeg sluttet før han feilet og at han ble lei.

Jeg satte meg ned for å trene ro med Anton, men det var ikke så enkelt. Han syntes det var kjempemorsomt at jeg satte meg ned sammen med han. Han hadde lyst til å leike og prøvde hele tida å ta fra meg den ene fingerlausa som jeg hadde på høgre hånd. Den på venstre hånd hadde jeg allerede tatt av meg da vi trente på å gå fint i bånd. Han ble så fokusert på den og prøvde stadig vekk å ta den av hånda mi når jeg ga han godbit.

Det er ikke rart at Anton vil stjele disse, de er jo så myke og bløte. Jeg fikk dem av Inger Synøve for maaaange år siden, og jeg er så glad i dem.

Pia fikk bli med på fellesøvelsene etter pause. Jeg lot Anton slappe av i bilen da, for vi hadde jo hatt ei fin treningsøkt.

Anton er så glad og ivrig og har masse energi. Den energien må jeg få inn i denne treningen, for det er den som gjør at han er en racer til bla.a å gå spor. Jeg måtte lokke mye da vi trente, men det ga mye bedre fokus og engasjement, og jeg fikk noe å belønne.

Jeg tenker litt på å ta med ei leike å bruke som belønning neste gang vi skal trene sammen med mange andre hunder. Jeg gjorde ikke det nå, for jeg trodde at Anton kanskje ville bli litt høyt oppe og ikke greie å konsentrere seg da. Nå tenker jeg at det kanskje kan gjøre han litt mere opptatt av meg og fokusert på meg. Jeg tror at jeg skal prøve å belønne fire-fem ganger med godbit for deretter å avslutte med leik.

En annen ting som jeg virkelig fikk tenkt på, er hvor viktig de 4 «hemmelighetene» er:

  1. KRITERIER: Hvordan legge opp treningen slik at vi får noen vellykkede repetisjoner. Her måtte jeg gå tilbake i treningen og gjøre det lettere for Anton. Det er viktig at han får belønninger når han jobber, ellers kan han bli frustrert og gå lei. Det vil jeg jo ikke at han skal. Derfor må kriteriene være riktige.
  2. BELØNNINGSFREKVENS: Hvor raskt jeg belønner. Det var kjempeviktig på denne treningen. Jeg måtte lokke Anton med å ha flere godbiter i venstre hånd da vi trente på å gå fint i bånd, og gi han belønning for hvert skritt vi tok.
  3. BELØNNINGSKVALITET: Jeg belønnet bare med godbiter. Kanskje jeg skulle ha prøvd med ei leike i tillegg? Selv om jeg var litt redd for at det kunne øke stresset og dermed senke fokuset til Anton? Kanskje kunne jeg ha flere typer belønning også?
  4. TIMING: Om jeg belønnet akkurat i det Anton gjorde det han skulle, og at jeg ikke var for sein eller for rask med mitt belønningsod. Hvis jeg gjør det, vil jeg jo forsterke noe annet enn det som jeg egentlig ønsker. Det sier seg selv, at da går innlæringen saktere og at den ikke blir så nøyaktig som jeg ønsker.

Det er viktig å reflektere etter ei treningsøkt og å finne ut hva som kan gjøre treningen enda bedre for å få fremgang. Hva var bra, hva fungerte ikke, hvordan skal jeg legge opp treningen neste gang.

Det er litt av det morsomme med hundetrening, egentlig. Noen ganger går treningen bra, mens andre ganger går det litt trått. Så er det fremgang å spore og plutselig har hundene glemt alt vi har trent på. Slik er det vel når vi har med levende vesener å gjøre.

Det kan være lurt å lage seg en egen treningsdagbok og å følge opp denne. Da vil du antageligvis se at treningen som dere gjør gir resultat og at det er fremgang å spore. Det er jo så veldig morsomt å se at treningen går fremover og at øvelse gir mester.

Forfatter: Hilde

Jeg driver Nesbyen Hundeskole i Hallingdal og Bærum Hundeskole i Bærum. Jeg holder valpekurs, hverdagslydighetskurs/grunnkurs, nybegynnerkurs i spor, nybegynnerkurs i rundering, rallymix - kurs, kantarellsøkkurs, freestylekurs, forskjellige temakurs (innkalling, passeringstrening, gå fint i bånd) + at jeg tar på meg privattimer. Kursene går fortrinnsvis vår og høst, men privattimene tar jeg hele året. Nå er det korthårscollien Pia ( 11 år gammel) og cockergutten Anton (10 mnd.) som er i husholdningen. Vi trener litt nesten hver eneste dag, og vi koser oss med turer og mye kos. Cockergutten Fant og Pias mamma, Ebbie, døde med ti mnds. mellomrom i 2019 og 2020. Til stor sorg for oss alle. De er savnet hver eneste dag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: