Å trene inn en stopp/stå-kommando.

MÅLBILDE: At Anton skal kunne stoppe på ca 30 meters avstand når jeg ber han om det og bli stående til han får beskjed om å gjøre noe annet.

Vi har såvidt begynt på treningen av en «stopp/stå»-kommando. Deltagerene på et par av kursene mine startet å trene på denne øvelsen i høst, men vi kom selvsagt ikke helt i mål med øvelsen. Vi starter alltid å trene på det grunnleggende momentet, nemlig å få hunden til å stå foran oss. Når vi vet at hunden greier å stå/stoppe, setter vi på kommando. Da får vi en sikker utført øvelse til slutt.

Pia kan kommandoen veldig godt. Det kan ikke veslerampen Anton, for vi har ikke trent nok på den.

Vi har trent kanskje 4 ganger på øvelsen, og i filmen under ser du den andre treningen som Anton og jeg hadde.

«Bra» er mitt belønningssignal (jeg bruker klikker,også) og «værsågod» er fri-signalet som jeg bruker. Anton skal bli i posisjon, helt til han får en ny kommando eller fri-signalet sitt.

Jeg hjelper Anton til å stå og jeg har en veldig høy belønningsfrekvens. Jeg ønsker ikke at han skal få tid til å miste fokus på meg. Når han setter seg etter at jeg har sagt mitt belønningssignal. drar jeg han opp igjen i stå-posisjonen igjen. Både belønningsordet og belønningen skal komme når han står. Det samme gjelder for sitt og ligg/dekk øvelsen, også.

I helga trente vi en gang til på øvelsen og jeg synes at Anton har begynt å få en viss forståelse for stå/stopp-treningen. Han kan den ikke på kommando enda, til det har vi trent for lite på øvelsen. Jeg fortsetter derfor å si kommandoen når han står helt stille, og jeg belønner han også i posisjon. Han skal ikke tenke på å gå ut av posisjon for å hente belønningen sin. Fri-signalet er også veldig viktig, det forteller han når repetisjonen er slutt og han kan gjøre noe annet.

Jeg satte Pia i bilen litt, slik at Anton ikke skulle være så fokusert på henne. Hun hadde nemlig løpetid.

Som vanlig laget jeg en plan for treningen, for da jobber jeg mest effektivt. Planen ble veldig enkel denne gangen, men den trenger jo ikke å være altfor detaljert. Det viktigste er at jeg skjønner hva jeg legger i de forskjellige kriteriene.

PLANEN SÅ SLIK UT:

  • Å «stoppe/stå» foran meg, for å komme inn i hva vi skal trene på.
  • Sette kommando på når jeg ser at han kan stå stille i noen sekunder.
  • Deretter skulle jeg røre litt på meg, trampe litt i bakken og gå litt fra han.
  • Etter det skulle jeg prøve på å få han til å stoppe av seg selv når jeg gikk bakover og han kom etter meg. Det vi kaller for «stå under baklengs marsj» 😉

Jeg la altså opp til rask heving av kriterene mellom det at han skulle stå mens jeg trampet litt i bakken og gikk fra han, til det siste punktet. Det var en sjanse å ta, men jeg ville prøve.

Se så glad og ivrig Anton er når han trener. Det er så morsomt å jobbe med han ❤

De to første momentene gikk egentlig veldig bra, Da det kom til å stoppe av seg selv da vi gikk bakover, ble det bare tull egentlig 🙂 Anton var som vanlig hoppende glad og det var helt tydelig at dette skjønte han ingenting av. Hva betyr så det? Jo, at jeg må gjøre det lettere for han og hjelpe han slik at vi får til noen vellykkede repetisjoner neste gang vi skal trene på dette. Kriteriet må derfor senkes.

Når Anton skjønner hva jeg ønsker at han skal gjøre og får til det vi trener på, er det viktig å gjøre øvelsen litt vanskeligere (heve kriteriene). Hvis treningen går dårlig, må jeg inn og senke kriteriene (gjøre treningen lettere). Neste gang vi skal trene på å «stå/stoppe» mens jeg rygger, må jeg altså inn og hjelpe til litt. Kanskje skal jeg stoppe et ørlite sekund mens jeg rygger, slik at han MÅ stoppe foran meg. Eller så kan jeg bruke hånda mi som hjelp og stoppe han fysisk.

Det er viktig å tenke på at all hjelp skal bort, og da må hjelpen være så liten som mulig. Målet er jo at Anton skal jo stoppe på min kommando på ca 30 meters avstand. Da er det forståelsen av kommandoen som er viktig og ikke at hånda mi fortsetter å være en hjelp.

Etter dette, skal vi trene på at han skal kunne stå over lengre tid og at jeg skal kunne gå lenger og lenger fra han (avstand). Deretter skal vi trene med forstyrrelser rundt oss og legge inn treningen på andre og nye plasser. Da må jeg gjerne gå litt tilbake i treningen, for det blir litt vanskeligere å trene da.

Jeg skal også starte å trene på at han skal stoppe når han er 1 meter unna meg, og da er det kommando-ordet som gjør at han stopper. Når vi først kommer så langt, må kommandoen være godt innarbeidet. Deretter trener vi på at han skal stoppe på lengre og lengre avstand fra meg. Da øker jeg avstand litt etter litt og ser hvordan det går.

Det er en morsomt øvelse å jobbe med og en veldig viktig kommando som hundene skal lære seg. Nå er vi godt i gang, i hvert fall.

Forfatter: Hilde

Jeg driver Nesbyen Hundeskole i Hallingdal og Bærum Hundeskole i Bærum. Jeg holder valpekurs, hverdagslydighetskurs/grunnkurs, nybegynnerkurs i spor, nybegynnerkurs i rundering, rallymix - kurs, kantarellsøkkurs, freestylekurs, forskjellige temakurs (innkalling, passeringstrening, gå fint i bånd) + at jeg tar på meg privattimer. Kursene går fortrinnsvis vår og høst, men privattimene tar jeg hele året. Nå er det korthårscollien Pia ( 11 år gammel) og cockergutten Anton (10 mnd.) som er i husholdningen. Vi trener litt nesten hver eneste dag, og vi koser oss med turer og mye kos. Cockergutten Fant og Pias mamma, Ebbie, døde med ti mnds. mellomrom i 2019 og 2020. Til stor sorg for oss alle. De er savnet hver eneste dag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: