Kontaktlyd og «super-innkalling».

Lørdag ettermiddag satt jeg ute på Låplassen med Pia, staffen Mia og Ebbie. Jeg hadde funnet frem og vasket utemøblene mine og jeg koste meg ute i hagen.

Mens jeg satt slik, så jeg at det kom et rådyr i full fart fra skogen til venstre i bildet, det hoppet elegant over gjerdet til jordet vårt, sprang like bak bjørkene som ligger nede og videre nedover jordene mot riksvegen.

Like bak bjørkene her, kom rådyret i full fres. Pia og Mia var ikke langt unna.

Mia var langt nede i hagen, nede ved jordet vårt, Ebbie lå ved siden av meg, mens Pia gikk og snuste like ved bjørka som ligger nede. Altså var både Mia og Pia ganske nærme rådyret som kom hoppende i full fart.

Gjett om jeg er glad for at jeg har trent på «kontaktlyd», og «super-innkalling» med alle hundene i husholdningen. Jeg satte i et rop (kontaktlyd) for å få kontakt med dem alle tre, med en gang jeg så det flotte dyret.

«Ojjjjjjojjjj»… ropte jeg så høyt som jeg bare kunne, samtidig som jeg spratt opp av benken som jeg satt på. Alle tre snudde seg mot meg fra hvor de var (det er jo slik en kontaktlyd fungerer), jeg ropte «super-innkallingslyden» min og sprang i full fres inn i huset. Jeg håpet selvsagt at alle tre ville følge etter meg inn. Da jeg kom inn på kjøkkenet (hvor jeg skulle finne MANGE og STORE pølsebiter til dem), kom Mia først, deretter Ebbie og så kom Piamor sluntrende. Gjett om jeg ble glad og letta da. Med kontaktlyden fikk jeg dem til å se på meg, og så ga jeg dem en ny kommando, som altså var å komme helt inn til meg.

Både Mia og Pia har et veldig godt utviklet jaktinstinkt. Jeg tror at de to sammen, kanskje kunne ha lagt på sprang etter dette nydelige dyret. Jeg har gjerdet inn hele hagen på Låplassen, men jeg tar mine forholdsregler allikevel. Når det er flere hunder samlet, blir det en annen dynamikk i gruppa. De blir en flokk og da oppfører de seg anderledes en når det bare er en hund alene.

Mia fant en skalle på tur i fjor høst. Det var ganske spennende, syntes hun.

Seinere på kvelden, da jeg gikk tur med hundene, så jeg at det gikk hele tre rådyr og spiste gress litt lenger ned på jordet. Jeg hadde alle tre hundene i bånd og jeg hadde full kontroll. Pia og Mia gikk med høye snuter + at de i tillegg var veldig opptatt med å gå på spor etter rådyra. Ebbie var ikke fullt så ivrig, men jeg så at hun hadde ferten av dem alle tre.

Nytten av en «kontaktlyd» og en kjempegodt innarbeidet «innkallingslyd/ord», kan absolutt ikke undervurderes. Innkalling skal trenes på overalt og med en belønning som hundene bare elsker. Innkallingen skal også trenes i gradvis vanskeligere situasjoner, som hunden greier å beherske, og gjøres med flere forstyrrelser etterhvert. Belønningen skal i tillegg være et knapphetsgode og noe som hundene gjør omtrent alt for å få. Husk at belønningen kan variere over tid, og den må derfor byttes ut med jevne mellomrom. Hvis vi spiser biff hver dag, blir det ikke like godt etter tre ukers tid. Da må vi finne på noe annet som gir oss en god smaksopplevelse. Slik er det med belønningen til hundene våre, også.

Mia, staffen, er på jakt etter ei flue som surrer rundt i vinduet.

Vi var inne en stund etterpå, hundene fikk slappet av og sovet litt, før vi gikk ut igjen. Da var det fred og ro og hundene slappet av sammen med meg.

Jeg kikker alltid ut av vinduene før jeg slipper hundene ut når jeg er på Låplassen. Jeg ser etter rådyr og elg. Det er mange av dem på jordene om vinteren og også nå på våren. Det er en grunn til at det er båndtvang nå, så vær flink til å overholde den. Det er mange måter å aktivisere hundene våre på når det er båndtvang, både mentalt og fysisk. Det kan kanskje bli et annet innlegg?

Så, ut og tren «kontaktlyd» og «super-innkalling». I tillegg til at det er morsomt for både hund og eier, er det et par utrolige nyttige og viktige kommandoer som vi har bruk for i hverdagen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..