«Båndtvang? Ikke for hunden min, nei».

«I tiden fra og med 1. april til og med 20. august skal en hund bli holdt i bånd eller forsvarlig inngjerdet eller innestengt, slik at den ikke jager eller forvolder skade på storfe, sau, geit, fjærfe, rein, hest eller vilt, herunder viltets egg, reir og bo», står det å lese.

«Er det nødvendig å overholde den da», spør mange. Jeg ser så utrolig mange som lufter hundene uten bånd, uten at den er inngjerdet eller at den blir passet godt nok på. Særlig er det mange som ikke bryr seg når de kommer på hytta/på fjellet. Det synes jeg er utrolig frustrerende og provoserende.

Til og meg flere av mine kolleger, tar bilder/filmer av sine løse hunder og legger dem ut på sosiale medier. Vi burde i hvert fall gå foran som et godt eksempel.

Vi skal vise respekt for vilt, sauer, egg, reir osv., og heller trene hundene våre på egnede måter i denne perioden. Vi kan trene triks, lydighet, smeller, spor og rundering. Vi kan sykle og svømme med hunden vår og ellers gi hunden vår mentale oppgaver. Det blir de veldig slitne og fornøyde av.

Begrunnelsen til dem som lar hunden(e) springe løs, er mange.  Her er noen av dem. De er skikkelig dårlige etter min mening, alle sammen.

 • Hunden min kommer ALLTID på innkalling, hver eneste gang.
 • Hunden min er så liten, den kan ikke skade noen.
 • Hunden min er en unghund. Den springer aldri i veg fra meg. Den skal lære å gå løs.
 • Hunden min trenger å få springe fra seg, for den er en jakthund.
 • Det er så kjedelig å gå med hunden i bånd.
 • Jeg gidder ikke å bry meg om at andre dyr osv., lider pga. hunden min.
 • Så lenge ingen ser at hunden min går løs, slipper jeg den med god samvittighet.
 • Jeg har spurt han som eier skogen, og han har sagt at hunden min kan få springe løs der, så mye den bare vil.
 • Hunden min jakter ikke den, for den er en selskapshund.
 • Hunden min er så snill, atte.
 • Det gjør vel ingenting at den springer litt etter sauene, eller ødelegger reir og egg? Hunden min synes at det er så innmari morsomt, nemlig. Den sover så godt etterpå!
 • Det gjør jo ingenting om hunden min skader/dreper f.eks. en sau eller et lam. Bonden får jo erstatning for tapet.

Lørdag gikk jeg tur med Ebbie og Mia i Ljøtelende. Begge to gikk selvsagt i bånd. Fant og Pia satt i bilen og jeg skulle ta en tur med dem etterpå. På denne turen kom jeg først over ei and med flere andunger. Hadde Fant vært med og gått uten bånd, hadde han sprunget bort til dem og skremt dem skikkelig. Og jo, jeg har faktisk innkalling på han (LER), men ikke når det kommer til fuglejakt. Cockeren Fant er en fuglehund han, og på jakt lar han seg ikke stoppe. Instinktet hans er veldig sterkt.

Etter at Ebbie og Mia hadde sett på endene, gikk vi videre. Da vi gikk over en bakketopp, reiste det seg plutselig et reinsdyr opp. Det var så stort og sto bare 25 meter fra oss. Det hadde et enormt gevir. Hvis Pia hadde vært løs, hadde hun sprunget som en gal etter reinsdyret. Joda, Pia er en gjeter, men hun lar seg gjerne friste av litt jakt, også.

Vi snudde selvsagt og gikk en annen vei. Jeg kjente at jeg hadde litt høy puls. Plutselig begynner vesle Mia (5 mnd.) å dra sikkelig i båndet. Jeg skjønte med en gang at her var det noe som vekket hennes interesse. Joda, rundt neste sving, lå det flere sauer og sov. De reiste seg brått opp og sprang da vi gikk rett på dem. Ebbie sto fint og stille og så på dem, mens Mia viste stor interesse for dem. Hadde Pia eller Fant gått løs, hadde de nok sprunget etter dem.

Jeg tillater IKKE at noen av mine hunder får jakte, jage, forstyrre, skremme andre dyr, ødelegge reir og egg eller forstyrre drektige dyr. Det er absolutt ikke lov. Ikke tillat det, du heller. GÅ GJERNE FORAN SOM ET GODT EKSEMPEL!

RESPEKTER BÅNDTVANGEN. DET ER EN GRUNN TIL AT VI HAR DEN.

Et lite hjertesukk fra meg, bare.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..