Smeller-trening + triks på en kald dag.

I dag har det har vært så kaldt ute at jentene ikke har orket å gå på tur. De har bare såvidt vært ut i hagen noen små turer, før de ville inn igjen. På en slik dag, er det viktig at de får litt mental trening i stedet for. Jeg fant ut at vi kunne trene litt smeller, for det er kjempefin mental trening.

 Her har de fått på seg «arbeidsverktøyet» sitt:

IMG_2557

IMG_2556

Jeg har funnet frem rengjorte bokser og te-posene som vi skal benytte oss av.
IMG_2560
Godbiter er kuttet opp og klikker er funnet frem. Jeg synes det er veldig effektivt å bruke klikker når jeg trener på dette, fordi jeg ønsker å fortelle jentene i nøyaktig riktig sekund, når de utfører riktig atferd.
IMG_2563
Banen er klar
IMG_2583
Det er viktig for hundene, å finne ut hvilken lukt de skal søke etter. I dag skulle de søke etter te. En te-pose ligger i plastposen og er den samme som ligger i den ene boksen i banen. Det er den boksen som de skal finne og markere. I de andre fem boksene ligger det ingenting.
Klikk og godbit for hver gang Ebbie tar snuta frivillig opp i posen og lukter på smelleren. På denne måten finner hun (og Pia) ut hvilken lukt de skal søke etter.
IMG_2573
Pia fant riktig boks og markerte veldig fint
IMG_2571
Det samme gjorde Ebbie-mor
IMG_2580

Jeg legger også opp hvordan kriteriene med hver hund skal være. Hvordan går treningen, må kriteriene heves eller kanskje senkes underveis? Det er også utrolig viktig at hundene får jobbe på egen hånd, løse oppgavene/kriteriene og ikke få altfor mye hjelp underveis. Hjelper jeg dem for mye, er det jeg som jobber og ikke hundene. Da går innlæringen mye saktere og innlæringen og fremdriften blir mye dårligere.

Hvis f.eks. Ebbie får for høye kriterer og hun ikke skjønner oppgava, blir hun lei og går sin vei. Hun må derfor få litt hjelp, slik at hun opprettholder intensiteten og motivasjonen. Ebbie skal allikevel ikke ha så mye hjelp at hun ikke får tenkt selv. Dette er en balansegang som jeg må klare å finne ut av underveis. Derfor er det viktig å ha planlagt og å ha tenkt gjennom treningen som skal gjøres. Treningen krever derfor mye mentalt fra min side også. Hundetrening er både morsomt og krevende, og utrolig givende for både to – og firbeinte.

Vi trente også på noen triks i tillegg. Det gikk i forskjellige måter å rygge på: rundt meg, rygge slalom mellom beina mine når jeg gikk bakover (vanskelig øvelse) og rygge fra meg i front. Vi trente også på å sitte «bamse» når jeg sto bak dem + poteløft (løfte en og en pote når jeg sto foran dem og løftet beinet mitt). Etterpå satte vi sammen noen øvelser til en liten dans. Da ble vi varme, alle tre.
Jentene måtte jobbe en og en og det synes de alltid er veldig vanskelig. Det er ikke like enkelt å sitte å se på at den andre hunden jobber og blir belønnet. Det krever selvkontroll og konsentrasjon. Den som sitter og venter, får også mye belønning underveis.
Vi trente en dag i Smeller-kjelleren i Bærum. Her er det Pia som jobber. Vi søkte på blomsterpotter og smelleren var te. Hun hadde fått luktet på smelleren, og jobbet bra. VI startet i en ende og jobbet oss til den andre siden.
Pia har funnet smelleren og markerer med snuta si
Hun får belønningen sin oppå den riktige blomsterpotta.
Jeg holdt et nybegynnerkurs i smeller for en flott gjeng. Her er et lite referat fra kurset.
Å trene smeller er kjempemorsomt og en super aktivitet for hundene. Det gjelder all slags søks-trening forøvrig. Hundene får brukt det viktigste organet som de har, nemlig snuta si.